zaterdag 21 mei 2011

Jeugdtuin A Zwolle-Zuid week 20

Beste tuin liefhebbers,

Graag willen wij, Aleida & Betty, van tuin A in Zwolle Zuid, iets vertellen over onze moestuin.
Dit is voor ons het tweede seizoen dat we samen de kinderen begeleiden bij het verzorgen van hun tuin.
Ook dit jaar is de motivatie van de kinderen erg groot om mee te doen en er wat leuks van te maken. De een heeft enthousiaste verhalen gehoord van een broer, een ander vindt het leuk om te leren hoe je een tuin moet verzorgen en weer een ander vindt het leuk om samen met een vriendinnetje een tuin te verzorgen.

De kinderen zijn niet alleen enthousiast over de plantjes, maar ook over de dieren die in de tuin te vinden zijn. Er wordt onderzocht of een worm nog leeft als je hem door midden snijdt met een schepje, maar ook de lieveheersbeestjes en andere torretjes kunnen op belangstelling rekenen.

Het plezier van de kinderen bij het werk in de moestuin staat bij ons voorop, waarbij we proberen ook een educatief tintje er aan te geven, door bv. uit te leggen wat je met tuinkers kan doen, waarom het belangrijk is dat het onkruid uit de tuin wordt gehaald, maar ook het samenwerken. Als je klaar bent met je eigen tuin, kijk dan of je buurvrouw of buurman ook klaar is en als dat niet het geval is, dan elkaar helpen. Ook leren we de kinderen het gereedschap te verzorgen (na gebruik schoonmaken) en als je weg gaat het gereedschap weer op te ruimen.
Tenslotte proberen we een vast patroon te hanteren; eerst wieden, dan zaaien en als laatste oogsten, maar als dit niet lukt is het ook prima.

Geen opmerkingen: