Recepten uit de Jeugdtuinen!

Gedurende het jeugdtuinseizoen willen wij op deze pagina allerlei heerlijke recepten van gerechten verzamelen van onze verse tuinproducten; heb je een lekker recept, schroom niet en mail ons de receptuur en duidelijke bereidingswijze toe, zodat wij deze kunnen plaatsen en delen met all andere jeugdtuindeelnemers. Het mooiste is natuurlijk als je er ook een foto bij kan voegen!

We zien uit naar jouw inzending.

12 opmerkingen:

Jeugdtuin Zwolle zei

Het eerste gerecht is inmiddels aangeboden:

Thais courgettegerecht 4 pers.


Ingrediënten:
4 halve kipfilet in blokjes
1 middelgrote courgette in stukjes (evt. zaadlijsten verwijderen)
5 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
3 à 4 eieren
4 à 5 eetlepels Thaise vissaus ( Thaise naam is Nam Pla en in het Vietnamees Nuoc Maam), te koop bij de Vietnamese winkel op de Rembrandtlaan)
1 à 2 bouillon blokjes ( grote platte)
Beetje suiker
Scheutje water
Zonnebloem olie

Bereidingswijze:
Olie in de wok heet laten worden, kipfilet bakken en knoflook mee bakken (niet zwart laten worden)
Courgette even meebakken. Nam Pla toevoegen en bouillonblokjes. Deze blokjes laten oplossen.
Mengsel naar zijkanten van wok verplaatsen zodat het midden van de wok vrijkomt, hierin de eieren stukslaan en de eieren roeren als roerei. Als ze gestold zijn alles doorelkaar mengen. Schepje suiker toevoegen en een scheutje water. Gerecht even laten pruttelen en opdienen met gekookte rijst. Eet smakelijk!

Jeugdtuin Zwolle zei

De eerste oogst van 2011: Tuinkers!

Voor de lezers die tuinkers nog niet kennen, verwijzen we je naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Tuinkers

Tuinkers is heerlijk als garnering op een bruine boterham met kaas, zomaar tijdens een heerlijke voorjaarslunch.

Als'oud-Hollands recept' kennen velen het beschuitje met roomboter, suiker en vers geknipte tuinkers. Vroeger als kind werd dit met regelmaat gegeten.

Bewaartip van tuinkers: Nadat de vers geknipte oogst gewassen is in ruim water, laten we de tuinkers even uitlekken in een zeef. Doe de tuinkers aansluitend in een bakje of kommetje en bedek dit afdoende met een dubbelgevouwen keukenpapier en maak dit zodanig vochtig dat het geheel nat geworden is. Zet dit geheel in de koelkast, de tuinkers blijft mooi knapperig en fris. Zo nodig opnieuw bevochtigen!

Jeugdtuin Zwolle zei

Vandaag weer een heerlijk vegetarisch recept van "spitskool uit eigen tuin" ontvangen, bijgedragen door Karin Christen uit de Jeugdtuin te Stadshagen!

Lees hier haar recept:

http://jeugdtuinen-zwolle.blogspot.com/2011/07/vegetarische-ovenschotel-van-spitskool.html

Jeugdtuin Zwolle zei

Als vrijwilligster op de jeugdtuin Holtenbroek-Aalanden had Greet Drost vorig jaar een recept van courgettesoep wat erg goed in de smaak viel. Ook op de 'open-avond' werd er lekker van gesmuld. Aangezien er nu ruimschoots courgettes zijn, is dit nu het goede moment om dit heerlijke recept te delen:

Voor 4 personen Courgettesoep
Bereidingstijd ± 20 minuten

Lees hier het volledige recept: http://jeugdtuinen-zwolle.blogspot.com/2011/07/recept-voor-courgettesoep.html

Jeugdtuin Zwolle zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jeugdtuin Zwolle zei

Héérlijk recept: Bietensoep à la Collinaise

Rode bietensoep, héérlijk & gezond!

Elk jaar organiseren de verschillende jeugdtuinen een open- en/of proefavond, waarbij ouders, familie, vrienden enz., kennis kunnen maken met alles wat er zoal gedaan wordt gedurende het seizoen. Natuurlijk wordt iedereen verwend met allerlei proeverijen die gemaakt zijn van de produkten uit eigen tuin. Zo ook de "Bietensoep á la Collinaise".

Hieronder staat 't recept (ingestuurd door onze voorzitter van de vereniging, Gezina Berghuis), zodat je 't zelf ook thuis kunt maken en genieten van je eigen oogst! Mocht je zelf ook een lekker gerecht weten vanuit je eigen tuin, stuur het naar jeugdtuinen.zwolle@gmail.com en we zullen jouw recept plaatsen op deze website.

Alvast een smakelijk eten!

Bietensoep à la Collinaise


Voor 4 kommen:
Een grote pot bieten of ongeveer 600 gram gekookte verse bieten
2 uien
1 bouillonblokje
Zure room
1 a 2 bosuitjes in smalle ringetjes
Zout en peper
(Voeg voor een exotisch tintje een mespunt gemalen komijn toe)

Pan met 0,5 liter water opzetten met bouillonblokje
Bieten fijn snijden
Uien snipperen
Alles met elkaar in 15 minuten gaarkoken op laag vuur.
Inhoud pureren met staafmixer.
Eventueel peper en zout toevoegen.
Kommen volscheppen.
Lepel zure room in het midden scheppen.
Ringetjes bosui erop.

Jeugdtuin Zwolle zei

Slasoep; een verrukkelijke zomersoep!

SLASOEP :Een verrukkelijke zomersoep!

Als u nog nooit slasoep geproefd hebt, dan staat u een verrassing te wachten.



Bereidingstijd: 20-30 minuten

Ingrediënten (voor 4 personen):
- 2 kroppen kropsla
- 3 eetlepels boter
- 8 sjalotjes, schoongemaakt en in dunnen schijfjes gesneden
- 1 eetlepel bloem
- 2 theelepels suiker
- zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
- mespunt vers geraspte nootmuskaat
- 1,5 liter kippenbouillon
- 2 grote eierdooiers
- 1,8 dl slagroom
- evt. croutons

Benodigde materialen:
roerzeef of blender of foodprocessor.

Voorbereiding:
- Verwijder de buitenste, donkere bladeren van de slakroppen. Pluk de blaadjes uit elkaar en spoel ze grondig onder koud stromend water. Snijd de slablaadjes in dunne reepjes.

Bereidingswijze:
1. Smelt de boter in een soeppan met zware bodem op een lage vlam. Bak, dikwijls roerend, de sjalotjes en reepjes sla 5 tot 7 minuten, tot de blaadjes geslonken zijn. Haal ongeveer 1/3 kop slablaadjes uit de pan en houd die apart voor garnering.

2. Strooi de bloem en de suiker over de groenten en roer goed. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer er de kippenbouillon door en laat de soep met het deksel op de pan 30 minuten sudderen.

3. Laat de soep enigszins afkoelen en draai hem door de roerzeef of pureer hem in gedeelten in een blender of foodprocessor. Giet de gepureerde soep weer in de soeppan.

4. Breng de soep snel aan de kook en haal de pan van het vuur. Klop in een kommetje de eierdooiers los met de slagroom en roer er een kop van de hete soep door. Giet dit mengsel, voortdurend kloppend, langzaam in de soep. Roer er de achtergehouden reepjes sla door, proef of er nog kruiderij bij moet en dien de soep op. Als de soep later weer wordt opgewarmd, laat hem dan niet meer aan de kook komen, anders gaat hij schiften(uiteen vallen).

5. Strooi eventueel als garnering croutons als laatste erbij.

Eet smakelijk!

Jeugdtuin Zwolle zei

Hartige andijvietaart met kipfiltet



Bereidingstijd:
Langer dan 1 uur

Ingrediënten voor 4 personen
1 krop andijvie, in dunne reepjes gesneden - 1 ui, fijngesnipperd - scheutje olijfolie - een handvol walnoten of hazelnoten, 150 gram kipfilet in stukjes - 150g roombrie, in plakjes gesneden - 4-6 plakjes bladerdeeg - 1/2 kop havervlokken (of havermout) - 2 eieren - 1/2 dl slagroom - kruidenzout

Voorbereiding:
Bakoven voorverwarmen op 190 graden Celsius

Keukenmaterialen:
Ovenschotel

Bereidingswijze:
Bak de ui in de olie en voeg de andijvie met wat zout toe.
Schep de groente om totdat de andijvie geslonken is. Giet de groente goed af.
Beleg een ingevette ovenschaal met het bladerdeeg en druk de randjes van het deeg goed vast. Strooi er een deel van de havervlokken op en schep het grootste deel van de andijvie er op.
Bestrooi met een deel havervlokken, de stukjes kipfilet en verdeel een deel van de gehakte noten over het geheel.
Schep de overige andijvie erop en beleg dit met de brieplakjes en de rest van de gehakte noten.
Klop de eieren los met de slagroom, peper en het kruidenzout en giet dit mengsel over de schotel. Strooi er de rest van de havervlokken op en bak de schotel 35-40 minuten in de voorverwarmde oven.

Jeugdtuin Zwolle zei

Snijbiettaart, Myrthe's recept!
Hartige Snijbiettaart

Ingrediënten:
- 450 gram snijbiet
- Bladerdeeg
- 5 eieren
- 125 ml slagroom
- 200 gram verse geitenkaas
- Nootmuskaat, peper, zout
- 100 gram noten (amandelen/ cashewnoten)

Vorm bekleden met bladerdeeg.

Snijbiet in reepjes snijden en kort roerbakken.

Roer in een kom de eieren los met een beetje nootmuskaat, peper en zout.
Voeg de slagroom toe en brokkel de geitenkaas erdoor.

Giet alles in de vorm, dek af met bladerdeeg en zet het in de oven, gedurende 20 minuten op 200 ‘C. Dan de noten bovenop verdelen en nog 15 minuten bakken.

Recept van Myrthe (Vak E, Jeugdtuinen Holtenbroek/Aa-landen, seizoen 2012)

Bron

Jeugdtuin Zwolle zei

Recept Wortelcake
Tijdens de open avond van de Jeugdtuinen te Zwolle-Zuid op 11 september j.l. hebben velen de heerlijke wortelcake mogen proeven die Alie Jansen en Annelies Vukov gebakken hadden.

Op veler verzoek hieronder 't recept:


Wortelcake.

Ingrediënten:

125 zelfrijzend bakmeel,
beetje zout, 1 tl. kaneel,
125 g bruine suiker, 2 eieren,
100 ml zonnebloemolie,
125 g fijn geraspte wortel,
25 g kokos,
25 g walnoten fijngehakt.

Glazuur:
50 g zachte boter,
50 g volle roomkaas,
225g poedersuiker,
1 tl citroensap

Bereiding:

Vet vierkant bakblik van 20 cm in bedek met bakpapier.
Zeef meel, zout en kaneel boven kom en voeg eieren en olie toe en roer goed.
Daarna de wortel, kokos en walnoten toevoegen.
Schenk mengsel in bakblik en bak in 20-25 min in voorverwarmde over van 180 graden. De cake moet stevig aanvoelen.
Maak glazuur: klop boter, roomkaas poedersuiker en citroensap tot luchtig romig mengsel.
Cake uit bakblik in 12 reepjes snijden, Besmeer met glazuur en versier met stukjes walnoot.

Zie ook http://www.flickr.com/photos/paulgeeve/7977453282/sizes/o/in/set-72157631514168687/

Jeugdtuin Zwolle zei

Gebakken courgettekoekjes met een sausje.

Bereiding:
Rasp 200 gram schoongemaakte courgette in een kom en voeg een geperst teentje knoflook, fijn geknipte peterselie, dille, een tl paprikapoeder, peper en zout toe en meng goed. Doe dan 3 volle eetlepels bloem, en 1 ei erbij en roer tot dik beslag. Verhit olie in een koekenpan en leg 4 hoopjes beslag in de pan. Strijk het beslag uit tot ronde koekjes. Bak in 8 min aan beide kanten goudbruin.

Serveer met knoflooksaus:
Roer hiervoor 2 eetlepels yogonaise, 1 eetlepel zure room, 1 teentje geperste knoflook, bieslook en beetje zout en peper in een kommetje.

Rositha had een enorme stapel courgette koekjes gebakken, ze had er meer dan drie uur voor in de keuken gestaan. Alle eer kreeg ze want ze waren heerlijk en velen konden er van smullen.

Anoniem zei

Een recept voor snijbiet

Snijbiet in kleine stukjes snijden
Spekjes uitbakken en die toevoegen
Pijnboompitten roosteren

Een dressing maken van
1eetlepel citroensap
1 theelepel mosterd
4 eetlepels olie

Alles samenvoegen en een heerlijke salade