donderdag 19 april 2012

Jeugdtuin Zwolle-Zuid week 16: Een terugblik.

Een enthousiaste start in Jeugdtuinen Zwolle-Zuid!Jeugdtuinen Zwolle-Zuid: ... er groeit van alles..Zwolle-Zuid kent al jaren als tuin-indeling de cirkelvorm; bij aanvang worden alle deelnemers hier ontvangen en vind de instructie plaats.Broccoliplantje in beschermende koker...ook de ouders vinden enige ontspanning...!Komende donderdag zullen deze spitskoolplantjes gepoot kunnen worden. Het rooster ligt erover heen zodat de duiven de jonge plantjes niet kunnen aanvreten.
Jeugdtuinen Zwolle-Zuid week 16: De instructie is begonnen. 048De eerste kersenbloesem; Héérlijk, 't wordt voorjaar!...nog even wachten op de instructie....Zwolle-Zuid kent al jaren als tuin-indeling de cirkelvorm; bij aanvang worden alle deelnemers hier ontvangen en vind de instructie plaats.De vrijwilligers zijn altijd bereid de kinderen op gang te helpen.Jeugdtuinen Zwolle-Zuid; ook de kleintjes willen wel een handje helpen!
Annelies helpt een handje mee, zodat iedereen op tijd klaar is.Jeugdtuinen Zwolle-Zuid: een verdwaalde belleblazer gesignaleerd...!Al lijkt 't onkruid...., het is toch mooi om te zien!Jeugdtuinen Zwolle-Zuid, de kinderen komen binnenJeugdtuinen Zwolle-Zuid: met grote zorg worden de plantjes gezet!De vrijwilligers zijn altijd bereid de kinderen op gang te helpen.
De eerste kersenbloesem; Héérlijk, 't wordt voorjaar!Ook nu is 't weer verbazingwekkend hoe snel de tuinbonen onder glas kunnen groeien.Jeugdtuinen Zwolle-Zuid: Het zaairiggeltje voor de spinazie maken week 16 069Josefine helpt mee met de pootaardelen.Zwolle-Zuid kent al jaren als tuin-indeling de cirkelvorm; bij aanvang worden alle deelnemers hier ontvangen en vind de instructie plaats.De appelbloesem staat op springen....
                             Jeugdtuin Zwolle-Zuid week 16 

Deze week was een geweldig mooi begin! Wat hebben de kinderen hard gewerkt! Op de maandag/dinsdag zijn de aardappelen gepoot, de afrikaantjes geplant en de tuinkers en radijsjes gezaaid.

Op donderdag mochten de deelnemers de rode kool (2x), broccoli (2x)  en de spitskool (2x) planten. Zoals je op de foto's kan zien zijn de plantjes al aardig opgekweekt, echter moeten deze wel beschermd worden voor "mee-eters"  zoals de wilde duiven, kraaien enz. die deze jonge plantjes erg lekker vinden. We gebruiken hiervoor transparante plastic vellen die to een cilinder gerold wordt en een stokje erdoor zodat deze als een soort koker om de kool gezet kan worden. Hierdoor zorgen we voor een optimale bescherming en als de plantjes groot genoeg zijn, dan halen we 'kapjes' weer weg en kan de plant doorgroeien tot een mooie grote kool.

Daarnaast hebben we de "Amsterdams Reuzenblad Spinazie" gezaaid. Je kan op de foto hiervan zien dat dit het zogenaamde 'scherpe zaad' is, welke alleen in het voorjaar gezaaid kan worden. Het gladde spinazie-zaad kan namelijk alleen later in het tuin-seizoen gezaaid worden. Het voordeel van het scherpe zaad is dat de vogels dit niet fijn vinden om te eten, puur omdat het te scherp is in hun bekje! Nou maar hopen dat alles goed ontkiemd en opkomt want dan kunnen we heerlijk verse en bovenal gezonde en eigen gekweekte spinazie eten, lekker toch...?

Als laatste hebben we rode bieten gezaaid: de 'rode biet Cylindra' (langwerpig van vorm) en de 'rode biet Chioggia', die door veel kinderen ook wel de 'Ajax-biet' wordt genoemd. Dit omdat hij straks uitgegroeid is tot een ronde en rode biet, echter wanneer je hem middendoor snijdt zie je dat hij bestaat uit rode en witte ringen aan de binnenkant.

Wil je overigens de bovenstaande foto's als diapresentatie bekijken, klik dan hier. 

Geen opmerkingen: