donderdag 16 juni 2011

Knolvoet sporadisch in Zwolle-Zuid

Jeugdtuinen week 24 2011 Zwolle-Zuid 2011-06-16 024 by Paulus Geeve
knolvoet bij de spitskool

Knolvoet wordt veroorzaakt door de schimmel Plasmodiophora brassicae. Deze primitieve schimmel of slijmzwam infecteert allerlei kruisbloemigen zoals kolen, bloemkool, spruiten, rapen, broccoli en radijzen. Na een aantasting verteert het schimmelmateriaal in de grond. De rustporen kunnen dan tot 10 jaar in rusttoestand overblijven. De schimmel is één van de meest hardnekkige bodemziekten. Een ruime vruchtafwisseling is zeker aangewezen. Infectie grijpt hoofdzakelijk plaats in een neutrale tot zure bodem met een pH van 5 tot 7.

De schimmelsporen worden overgedragen door geïnfecteerd plantmateriaal maar ook door aarde die blijft kleven aan werktuigen en schoeisel. De schimmelsporen kunnen zich ook verplaatsen via water. De kans op aantasting wordt dan ook groter bij natte omstandigheden.

De bestrijding van knolvoet moet vooral gericht zijn op de preventie. Kweek plantmateriaal op in gezonde grond. Inspecteer alle planten op mogelijke infectie en verwijder alle verdacht plantmateriaal. Via zaad wordt de schimmel niet overgebracht, zodat de eigen opkweek van plantmateriaal minder gevaar oplevert. Gebruik dan wel steriele zaaigrond.

Als je al problemen had met knolvoet dan is een ruime vruchtafwisseling (5jaar) gecombineerd met bekalking al een eerste stap in de beheersing van de ziekte. De pH van de grond moet boven de 7 gebracht worden door een uitgebreide bekalking in het vroege voorjaar.

  • Behalve een voldoende hoge pH zijn er nog enkele omgevingsfactoren die een infectie van knolvoet bevorderen.
  • Na het planten geef je best met mate water. Een toegeslagen grond die te lang nat blijft zal de aantasting bevorderen.
  • Zorg voor een luchtige grondstructuur door na felle regenbuien eens te schoffelen.
  • Start op een goed ontwaterde grond met een goede structuur.
  • Verwijder geïnfecteerde planten onmiddellijk omdat zij gemakkelijk nog gezonde planten kunnen aantasten. de sporen van de schimmel verplaatsen zich immers gemakkelijk door vochtige grond.
  • Werp geen geïnfecteerde planten op de composthoop. Van daaruit kunnen zij immers na verloop van jaren de ganse tuin aantasten.
  • Als je potgrond in het plantgat doet kan je de infectie van knolvoet uitstellen. De wortels komen dan immers niet direct in contact met de geïnfecteerde grond.
  • Als je vroeg op het jaar kool teelt is de kans op aantasting kleiner, want de schimmel is niet actief bij lage bodemtemperaturen.

Geen opmerkingen: