donderdag 21 april 2011

Week 16: Wat is er gebeurd aan werkzaamheden...?




Wat was het toch een héérlijk weer deze week, het leek wel zomer! Toch was het wel even wennen, zowel voor de kinderen alsook de droogte in de tuinen. Gelukkig heeft onze tuinman op tijd de sproeiers aangezet, zodat de opkomende tuinkers en radijsjes lekker konden doorgroeien. We verwachten dat de tuinkers volgende week geoogst kan worden, dus neem een tuinschaar mee! 
Tuinkers
Radijsjes


En wat hebben we gedaan deze week in Zwolle-Zuid...? In het begin van de week zijn de sla- en andijvie-plantjes in de grond gezet; beiden net zo diep dat alleen de groene blaadjes boven de grond kwamen. Daarnaast hebben we de "Amsterdams Reuzenblad Spinazie" gezaaid. Je kan op de foto hiervan zien dat dit het zogenaamde 'scherpe zaad' is, welke alleen in het voorjaar gezaaid kan worden. Het gladde spinazie-zaad kan namelijk alleen later in het tuin-seizoen gezaaid worden. Het voordeel van het scherpe zaad is dat de vogels dit niet fijn vinden om te eten, puur omdat het te scherp is in hun bekje! Nou maar hopen dat alles goed ontkiemd en opkomt want dan kunnen we heerlijk verse en bovenal gezonde en eigen gekweekte spinazie eten, lekker toch...?
Sla
Andijvie
Zaad van spinazie
  

Op donderdag mochten de deelnemers de rode kool (2x)  en de spitskool (2x) planten. Zoals je op de foto's kan zien zijn de plantjes al aardig opgekweekt, echter moeten deze wel beschermd worden voor "mee-eters"  zoals de wilde duiven, kraaien enz. die deze jonge plantjes erg lekker vinden. We gebruiken hiervoor transparante plastic vellen die to een cilinder gerold wordt en een stokje erdoor zodat deze als een soort koker om de kool gezet kan worden. Hierdoor zorgen we voor een optimale bescherming en als de plantjes groot genoeg zijn, dan halen we 'kapjes' weer weg en kan de plant doorgroeien tot een mooie grote kool.
  
Als laatste hebben we twee soorten rode bieten gezaaid: de 'rode biet Cylindra' (langwerpig van vorm) en de 'rode biet Chioggia', die door veel kinderen ook wel de 'Ajax-biet' wordt genoemd. Dit omdat hij straks uitgegroeid is tot een ronde en rode biet, echter wanneer je hem middendoor snijdt zie je dat hij bestaat uit rode en witte ringen aan de binnenkant.

Tenslotte hebben we een eerste stap gezet voor het uitbannen van kweek. Kweek is een zeer hardnekkig onkruid. De aanpak van dit zeer lastig te verwijderen onkruid is ook tijdrovend. We zorgen er in ieder geval voor dat dit klusje hoe dan ook goed aanpakt wordt door elke spriet die boven komt voorzichtig met een schepje uit te graven en zo lang mogelijke wortelstokken te verwijderen. Alles wat dus eruit gehaald wordt, kan dus niet meer doorgroeien!
Hardnekkig onkruid: Kweek!


Voor een foto-impressie van deze week, klik dan op deze tekst!

Geen opmerkingen: