maandag 25 april 2011

Een berichtje uit Holtenbroek Aa-landen!

Mag ik me even voorstellen?
Ik ben Gezina en ik ben vrijwilligster op de tuin Holtenbroek / Aa-landen, in een groep die tuint op dinsdag- en op donderdagmiddag.

Met heeeeel veel plezier probeer ik 'mijn /onze' kinderen een seizoen te begeleiden in het laten groeien van groenten, aardappelen en heel veel bloemen. Dit jaar hebben we (Simone en Lammie helpen me daarbij) 13 kinderen en een voorbeeldtuin. Wij hebben allemaal een rechthoekige tuin en inmiddels hebben we tuinkerszaad gezaaid. Iedereen mocht zelf een figuur bedenken. Sommige hebben de beginletter van hun naam en weer anderen gewoon een leuk figuurtje. Als je het inzaait is het een groot raadsel wat het gaat worden als het gaat kiemen en groeien. Maar nu het zo'n anderhalve week later is, is er al een beetje te zien wat er ingezaaid is, dat is heel leuk om te zien. Sommige zaadjes zijn wat dieper ingezaaid en die zullen dan ook wat later bovenkomen.

Er staat ook al een Afrikaantje, dat is een 1-jarig plantje dat de hele zomer bloeit.
De wortelzaadjes zijn gezaaid en de uien zijn gepoot. Dit gebeurt in rijtjes ivm besmetting met wortelvlieg. Dit is een heel vervelend beestje dat in de wortels kruipt als ze groeien en daar allemaal gangetjes in maken. De ui verspreid een geurtje dat de wortelvlieg niet zo lekker vindt. Zo hoop je dat je wortels zo mooi mogelijk uit de grond komen als ze klaar zijn om geoogst te worden. Wist je trouwens dat dat nog heel lang duurt, zeker tot ver na de zomervakantie?

Vorige week hebben we witte bieten ingezaaid. Ook was er knolvenkel aan de beurt, dat zijn prachtige groene zaadjes. Vorig jaar hebben we voor het eerst knoflook gepoot en dat was best wel een succes, dus dat is er nu weer en dat zit nu ook in de grond.

Verder is er al sla en andijvie gezet, dat krijg je als een klein plantje met een kluitje grond eraan vast. Daar graaf je een kuiltje voor en dan zet je het plantje erin. Omdat de grond erg droog was, moest je eerst in dat kuiltje water gieten en toen dat weggezakt was kon het sla-/ andijvieplantje erin, goed aandrukken met aarde en klaar! Nu maar groeien tot een grote krop sla of andijvie: lekker!

De aardappelen staan op een apart stuk grond naast onze tuintjes, ook die zitten er al in. Er is gekozen voor een soort dat in 80 dagen klaar is om geoogst te worden. Ik ben weer benieuwd hoeveel er dit jaar uit de grond zullen komen. Wist je trouwens wel dat aardappelen onder de grond groeien? En dat ze soms, als het heel veel aan 1 plant zijn, ze naar boven worden gedrukt en dat ze dan groen worden? Dat komt door het licht van de zon. Dat groene moet je wegsnijden, want dat is een vorm van zetmeel dat giftig is voor mensen als je er veel van eet.

Dit was het wel zo'n beetje voor deze keer!

Tot het volgende stukje!

Geen opmerkingen: