donderdag 14 april 2011

Start Jeugdtuin Zwolle-Zuid week 15

VERSLAG START TUINSEIZOEN 2011!

Eindelijk, het is zover! Het tuinseizoen is begonnen! 


Nadat vorige week iedereen de contributie betaald had en de kennismaking / introductie had bijgewoond, mochten alle kinderen deze week eindelijk beginnen. Met een heerlijke temperatuur in het begin van de week kon de pret al niet meer stuk.


Maar wat een werk was er al te doen In Zwolle-Zuid....pffhhh. Op maandag / dinsdag de Anaïs-aardappel gepoot, de radijsjes en de tuinkers gezaaid en om je eigen tuin toch al wat kleur te geven mochten de kinderen allemaal een "Afrikaantje" in hun tuintje planten. De pootaardappel Anaïs is een 'vroeg-ras' wat betekent dat deze al na ± 80 dagen geoogst kan worden. Dat houdt in dat we al einde juni / begin juli al nieuwe aardappels kunnen oogsten; schrijf je dit al in je agenda...? Wist je overigens dat het Afrikaantje ervoor zorgt dat je veel minder schimmels en bacteriën in je eigen tuin voorkomt? Ook klein ongedierte en aaltjes houden niet van deze bijzondere plantengeur en blijven liever ver er vandaan.

      
                                                      


Op donderdag mochten we knoflook planten, Winterwortel “Flakkee” zaaien en drie soorten uien, te weten de rode ui, de sjalot en de reguliere gele ui. Omdat wij natuurlijk biologisch willen tuinieren, dus geen gifstoffen en/of andere bestrijdingsmiddelen tegen plantenziekten willen gebruiken, zorgen we ervoor dat wij de uien en de wortelen om en om tussen elkaar zaaien. Want de wortelvlieg die de wortelen kunnen aantasten houden absoluut niet van uien en de bacteriën die de uien willen besmetten houden helemaal niet van de geur van de wortelen. Dit moet toch zorgen voor een gezonde oogst...?!

Wat wordt waar geplant, gezaaid of gepoot.....?


Hieronder staat de plattegrond afgebeeld van de Jeugdtuin Zwolle-Zuid, alwaar zij gekozen hebben voor "de ronde tuinen-indeling", wat inhoudt dat ieder kind een 'pizzapunt' in de cirkel heeft toegewezen gekregen!


Om een impressie te krijgen wat we zoal gedaan hebben deze week, kijk dan naar deze diapresentatie (aanklikken)

Geen opmerkingen: