woensdag 11 juli 2012

Courgettebeignets van Jamie Oliver!

 

Op verzoek van mijn zoon hebben we een recept bereid van Jamie Oliver (uit zijn boek "KOOK met Jamie"). Mede omdat we nu ook '24Kitchen' als TV-kanaal hebben is hij erg enthousiast geworden om zelf ook te leren koken. Deze courgettesnack is niet alleen verrassend qua smaak, maar geeft ook een nieuwe dimensie aan een van de groentes uit onze jeugdtuinen!


courgettebeignets:

     lekker als tussendoortje
     goed te combineren met feta, rijpe tomaten, of bij geroosterd varkensvlees, kip of vis
     heerlijk zomers gerecht

Ingrediënten:
     3 grote courgettes
     1 groot scharrel-/biologisch ei
     1 theelepel gemalen witte peper
     1 volle eetlepel gezeefde bloem
     1 fijn gehakte verse rode Spaanse peper (zonder zaadjes)
     de blaadjes van een bosje verse munt (fijn gehakt)
     de geraspte / fijn gesneden schil van een citroen
     een flinke handvol vers van het blok geraspte Parmezaanse kaas
     zeezout
     olijfolie
     een halve theelepel komijn

Snijd de uiteinden van de courgettes af en snijd de courgettes in de lengte in vieren. Snijd met je mes de zachte, witte kern uit de courgettes en gooi die weg. Snijd de courgettes vervolgens op willekeurige wijze in lucifertjes - het hoeft niet precies en perfect, doe het gewoon zo goed mogelijk.

Scheid het eiwit van de dooier en doe ze apart in een kom. Doe de courgettelucifertjes , de witte peper, de bloem, de rode peper, de munt, de geraspte citroenschil en Parmezaanse kaas bij de dooier in de kom en meng alles goed met je handen. Klop het eiwit met een snufje zout stijf (mocht je iemand in de keuken hebben die nog een aardig klusje zoekt, dan moet je dit vooral uitbesteden!), en spatel het schuim vervolgens voorzichtig door het courgettemengsel.

Wat de vorm van de beignets betreft mag je zelf bepalen of je er één grote koek van maakt (1cm dik), of dat je twee koekenpannen met anti-aanbaklaag op het vuur zet en meerdere kleintjes bakt. Verhit een laagje olijfolie in de pannen en leg 5 of 6 scheppen van het mengsel in elke pan. Bestrooi de beignets met wat komijn en bak ze op matig vuur. Als het goed is bak je ze in ongeveer 2,5 minuut per kant aan beide zijden goudbuin.

Terwijl de beignets in de pan liggen is het een goed moment om je gasten aan tafel te roepen en de witte wijn alvast te laten vloeien! Leg de goudbuine beignets geflankeerd door partjes citroen op een grote schaal en zet ze op tafel - ze zullen niet bederven, zoveel is zeker!

Bron: Boek "KOOK met Jamie"
Foto's: Copyright Tom Geeve 

Geen opmerkingen: