Op verzoek van mijn zoon hebben we een recept bereid van Jamie Oliver (uit zijn boek "KOOK met Jamie"). Mede omdat we nu ook '24Kitchen' als TV-kanaal hebben is hij erg enthousiast geworden om zelf ook te leren koken. Deze courgettesnack is niet alleen verrassend qua smaak, maar geeft ook een nieuwe dimensie aan een van de groentes uit onze jeugdtuinen!
courgettebeignets:
● lekker
als tussendoortje
● goed
te combineren met feta, rijpe tomaten, of bij geroosterd varkensvlees, kip of
vis
● heerlijk
zomers gerecht
Ingrediënten:
●
3 grote courgettes
●
1 groot scharrel-/biologisch ei
●
1 theelepel gemalen witte peper
●
1 volle eetlepel gezeefde bloem
●
1 fijn gehakte verse rode Spaanse peper (zonder
zaadjes)
●
de blaadjes van een bosje verse munt (fijn gehakt)
●
de geraspte / fijn gesneden schil van een citroen
●
een flinke handvol vers van het blok geraspte
Parmezaanse kaas
●
zeezout
●
olijfolie
●
een halve theelepel komijn
Snijd de uiteinden van de
courgettes af en snijd de courgettes in de lengte in vieren. Snijd met je mes
de zachte, witte kern uit de courgettes en gooi die weg. Snijd de courgettes
vervolgens op willekeurige wijze in lucifertjes - het hoeft niet precies en
perfect, doe het gewoon zo goed mogelijk.
Scheid het eiwit van de dooier en
doe ze apart in een kom. Doe de courgettelucifertjes , de witte peper, de
bloem, de rode peper, de munt, de geraspte citroenschil en Parmezaanse kaas bij
de dooier in de kom en meng alles goed met je handen. Klop het eiwit met een
snufje zout stijf (mocht je iemand in de keuken hebben die nog een aardig
klusje zoekt, dan moet je dit vooral uitbesteden!), en spatel het schuim
vervolgens voorzichtig door het courgettemengsel.
Wat de vorm van de beignets
betreft mag je zelf bepalen of je er één grote koek van maakt (1cm dik), of dat
je twee koekenpannen met anti-aanbaklaag op het vuur zet en meerdere kleintjes
bakt. Verhit een laagje olijfolie in de pannen en leg 5 of 6 scheppen van het
mengsel in elke pan. Bestrooi de beignets met wat komijn en bak ze op matig
vuur. Als het goed is bak je ze in ongeveer 2,5 minuut per kant aan beide
zijden goudbuin.
Terwijl de beignets in de pan
liggen is het een goed moment om je gasten aan tafel te roepen en de witte wijn
alvast te laten vloeien! Leg de goudbuine beignets geflankeerd door partjes
citroen op een grote schaal en zet ze op tafel - ze zullen niet bederven,
zoveel is zeker!
Bron: Boek "KOOK met Jamie"
Foto's: Tom Geeve
Bron: Boek "KOOK met Jamie"
Foto's: Tom Geeve
Geen opmerkingen:
Een reactie posten