Leuk dat je een kijkje komt nemen op onze blogspot! Hier vindt je uiteenlopende informatie rondom "Jeugdtuinen in Zwolle". Wekelijks proberen we een verslag te doen van verschillende activiteiten en werkzaamheden in en rondom de drie jeugdtuinen die de stad Zwolle rijk is! Ben je deelnemer, ouder of geef je ondersteuning/invulling gedurende het tuinseizoen, dan willen we graag jouw bijdrage opnemen in deze blogspot.
dinsdag 28 juni 2011
Waterpret Jeugdtuin Zwolle-Zuid 28 juni 2011
Het kon ook niet uitblijven met dit warme weer....! Dan kun je toch alleen nog maar verkoeling krijgen door de sproeiers aan te zetten!! En een lol dat ze hadden.....
vrijdag 24 juni 2011
Knolvenkel uitdunnen in Zwolle-Zuid!
Donderdag 23 juni 2011 werd er heel precies gewerkt op tuin D in Zwolle Zuid. De knolvenkel plantjes moesten uitgedund worden. De sprietjes die boven de grond staan zijn nu bijna tien centimeter. Ze zijn nog klein, maar je kon toch al een beetje een knolletje zien.
Uitdunnen doe je om de plantjes meer ruimte te geven zodat ze later mooi groot kunnen groeien. Om de vijf centimeter blijft een plantje staan. Er stonden natuurlijk veel meer plantjes. Heel voorzichtig werden deze tussenliggende plantjes uit de grond getrokken. Deze plantjes werden natuurlijk niet allemaal weggegooid. Een deel werd opnieuw in de grond gezet zodat daar ook weer grote knolvenkel uit kan groeien. Best een lastig karweitje omdat het worteltje van de knolvenkel lang is. Maar het is de kinderen van tuin D goed gelukt!
Diet ter Stege
Vrijwilliger Tuin D Zwolle-Zuid
donderdag 23 juni 2011
Foto-impressie Jeugdtuin Zwolle-Zuid week 25
Inmiddels zijn we alweer een elf-tal weken aan het werk en zoals deze foto's laten zien is het al echt een mooie tuin aan het worden. Natuurlijk zijn we er nog niet helemaal, maar dat hoeft ook niet want elke week heeft wel weer iets nieuws te bieden. Daarbij zijn de weersomstandigheden zodanig dat wij én regen én zonneschijn (dus warmte) gekregen hebben wat enorm bijdraagt tot de groei en bloei van al onze tuinen. We zien ernaar uit wat we volgende week kunnen oogsten, jij óók...!
Klik hier om de foto's als diapresentatie te bekijken.
Klik hier om de foto's als diapresentatie te bekijken.
maandag 20 juni 2011
Gewokte spitskool met kipfilet en rijst
Recept voor ± 4 personen
Ingrediënten:
1/2 spitskool uit onze eigen jeugdtuin
1/2 kilo kipfilet
2 uien gesnipperd
1 rode paprika in blokjes gesneden
1/2 ananas of 75 gram rozijnen
300 gram rijst
Peper/zout/paprikapoeder/kerriepoeder
Zonnebloemolie
Bereidingswijze:
Snij de kipfilet in blokjes, doe zout/peper/ paprikapoeder toe. Verhit de bakpan met zonnebloemolie en bak de kipfilet mooi goudbruin. Doe aansluitend de gesnipperde ui erbij en fruit deze mee met de kipfilet. Zodra de ui gaat kleuren voeg de paprikablokjes toe. aansluitend alles uit bakpan nemen en in bakje ernaast bewaren. Zorg dat de bakpan goed heet blijft en voeg de fijn gesneden spitskool toe, zodat deze mooi bruin en knapperig kleurt. Dit resultaat bereik je door de bakpan (ik gebruik zelf een braadslede) goed heet is en de spitskool zo weinig mogelijk 'waswater' bevat. Doe ±1,5 eetlepel kerriepoeder erbij (zelf kies ik voor Kerrie Djawa, verkrijgbaar bij de toko)en de keuze voor ananas of gewelde rozijnen. Voeg tenslotte de bereide kipfilet en gekookte rijst toe. Laat dit alles met een gesloten deksel op een laag vuur nog even 5 minuutjes smoren. Daarna: "....Aan tafel...en eet smakelijk.!"
Ingrediënten:
1/2 spitskool uit onze eigen jeugdtuin
1/2 kilo kipfilet
2 uien gesnipperd
1 rode paprika in blokjes gesneden
1/2 ananas of 75 gram rozijnen
300 gram rijst
Peper/zout/paprikapoeder/kerriepoeder
Zonnebloemolie
Bereidingswijze:
Snij de kipfilet in blokjes, doe zout/peper/ paprikapoeder toe. Verhit de bakpan met zonnebloemolie en bak de kipfilet mooi goudbruin. Doe aansluitend de gesnipperde ui erbij en fruit deze mee met de kipfilet. Zodra de ui gaat kleuren voeg de paprikablokjes toe. aansluitend alles uit bakpan nemen en in bakje ernaast bewaren. Zorg dat de bakpan goed heet blijft en voeg de fijn gesneden spitskool toe, zodat deze mooi bruin en knapperig kleurt. Dit resultaat bereik je door de bakpan (ik gebruik zelf een braadslede) goed heet is en de spitskool zo weinig mogelijk 'waswater' bevat. Doe ±1,5 eetlepel kerriepoeder erbij (zelf kies ik voor Kerrie Djawa, verkrijgbaar bij de toko)en de keuze voor ananas of gewelde rozijnen. Voeg tenslotte de bereide kipfilet en gekookte rijst toe. Laat dit alles met een gesloten deksel op een laag vuur nog even 5 minuutjes smoren. Daarna: "....Aan tafel...en eet smakelijk.!"
![](http://farm3.static.flickr.com/2715/5852987019_f0b7006862.jpg)
donderdag 16 juni 2011
Heerlijke spitskool oogsten!
Wederom een korte week om te tuinieren, daar Pinksteren ervoor zorgde dat de maandag en dinsdagmiddag tuinieren kwam te vervallen.
Desalniettemin hadden we plezier in het werk, al was het tussen een aantal kleine regenbuitjes door...!
Wat hebben we gedaan vandaag? We hebben een tweetal bonen gelegd, te weten de "Westlandse dubbele stokslabonen" en de "Pronkbonen Prijswinner", oftewel een heerlijke snijboon. Van de vier stokken die we hadden staan zijn bij een drietal stokken de stokslaboon gelegd en bij de vierde een drietal pronkerbonen.
Naast het gebruikelijke onkruid wieden hebben we de eerste spitskool mogen oogsten. Slechts bij een enkeling was de oogst mislukt doordat de ziekte 'knolvoet' de ontwikkeling van de plant gestoord heeft. (zie het artikeltje hieronder).
Een heerlijk recept voor geroerbakte spitskool zal binnenkort geplaatst worden, dus hou de website in de gaten!
Wil je de gemaakte foto's van afgelopen week in diapresentatie bekijken, klik dan op deze tekst.
Desalniettemin hadden we plezier in het werk, al was het tussen een aantal kleine regenbuitjes door...!
Wat hebben we gedaan vandaag? We hebben een tweetal bonen gelegd, te weten de "Westlandse dubbele stokslabonen" en de "Pronkbonen Prijswinner", oftewel een heerlijke snijboon. Van de vier stokken die we hadden staan zijn bij een drietal stokken de stokslaboon gelegd en bij de vierde een drietal pronkerbonen.
Naast het gebruikelijke onkruid wieden hebben we de eerste spitskool mogen oogsten. Slechts bij een enkeling was de oogst mislukt doordat de ziekte 'knolvoet' de ontwikkeling van de plant gestoord heeft. (zie het artikeltje hieronder).
Een heerlijk recept voor geroerbakte spitskool zal binnenkort geplaatst worden, dus hou de website in de gaten!
Wil je de gemaakte foto's van afgelopen week in diapresentatie bekijken, klik dan op deze tekst.
Abonneren op:
Posts (Atom)